Imbasan Kembara ~ Tasmania, Australia
Barilla Bay Oyster Farm
Tiram adalah sejenis haiwan bercangkerang dengan kulit yang agak
leper. Dagingnya memiliki kalori yang rendah dan isinya mengandung kalsium
dan vitamin A. Tiram paling terkenal kerana menghasilkan mutiara secara
semulajadi. Nama umum tiram digunakan bagi beberapa kumpulan mollusk
dwicangkerang yang berlainan, yang kebanyakannya tinggal di habitat laut atau
air payau. Cangkerangnya terdiri dari dua kerangka berkalsium yang mengelilingi
isi yang lembut. Iangsung menapis plankton daripada air, dan otot adukor
digunakan bagi mengekalkan kerangka tertutup.Sesetengah tiram amat dihargai
sebagai makanan, dimakan mentah dan dimasak. Sesetengah jenis lain, seperti
tiram mutiara, tidak dimakan secara meluas.
Ladang Tiram Barilla Bay salah
satu daripada pembekal terkemuka tiram premium di Tasmania. Ladang tiram ini
terletak hanya dua minit dari lapangan terbang Hobart dan lokasinya dikelilingi
oleh taman-taman serta landskap yang menarik. Pemandangan yang menakjubkan ini menghadap Barilla Bay. Ladang ini menjual tiram
yang baru dibuka atau tiram yang belum dibuka pada setiap hari. Turut menyediakan
makanan laut yang lain untuk pengunjung yang datang.
Suasana yang santai di restoran
makanan laut yang segar ini membolehkan pengunjung dapat menikmati dan menimba
pengalaman sepenuhnya di Tasmania. Di sini juga tersedia memenuhi keperluan
untuk majlis perkahwinan dan sebarang acara untuk majlis korporat, pelancaran
produk dan acara-acara khas. Ditambah pula dengan pekerja-pekerja yang
berpengalaman akan bekerjasama dengan pengunjung bagi memastikan keselesaan
serta layanan yang terbaik diberikan. Selain itu, masakan dan perkhidmatan yang disediakan di restoran
ini dengan mempunyai menu ala carte
tantalise hasil cipta rasa chef yang mencipta pelbagai jenis sajian.
Ladang Tiram Barilla Bay, ditubuhkan pada tahun 1980 oleh keluarga Forrest, lokasi penternakan
tiram pertama di Barilla Bay ini dipilih mengikut kualiti air, jumlah
penggantian air pasang surut, dan berhampiran dengan lapangan terbang. Pada
masa ini, Ladang Tiram Barilla Bay adalah yang pertama menguruskan
penternakan tiram Pasifik yang segar dan terbaik dari Tasmania. Bekalan tiram
ini sentiasa mencukupi untuk dieksport dan juga permintaan tempatan.
Kualiti
udara, air yang bersih dan persekitaran yang tidak terusik serta iklim di
Tasmania ini juga memainkan peranan penting dalam menghasilkan tiram, keju dan
makanan laut yang terbaik di dunia. Barilla Bay memahami keperluan operasi untuk
kesan minimum terhadap alam sekitar dan mengekalkan dasar pematuhan dengan
semua undang-undang dan peraturan-peraturan yang berkaitan alam sekitar. Tiram Barilla Bay diternak dan hasil daripada ternakan itu semakin hari
semakin meningkat kerana faktor air yang sejuk dan bersih. Rasa halus dan
tekstur Tiram Barilla Bay mencerminkan kualiti semulajadi airnya di mana tiram
ini diternak. Hasil tiram dari Barilla Bay serta produk lain dibungkus rapi
dengan mengekalkan kualiti untuk dihantar ke luar negara.
Tiram
di Barilla Bay, umumnya dijual dan digredkan pada saiz standard 70-85mm.
Sekiranya membeli tiram yang belum dibuka dengan niat untuk membuka sendiri, di
sini ada beberapa cara bagi membantu anda. Pertama,
Sentiasa memakai sarung tangan getah yang tebal, ini membolehkan anda memegang
tiram dengan baik. Kedua, pastikan pisau yang anda gunakan itu tajam bagi
mengelakkan kemalangan. Lebih banyak kemalangan disebabkan mata pisau yang tumpul
berbanding dengan pisau yang tajam. Membuka
tiram memerlukan kemahiran, kerana tiram hidup, di luar air, cenderung menutup
dirinya dengan kemas dengan otot yang kuat, dengan itu memerangkap cecairnya.
Cara umum bagi mengopek tiram adalah dengan menggunakan pisau khas yang
dikenali sebagai pisau tiram, variasi pisau pengopek, dengan mata tebal dan
pendek sekitar 2 inci panjang.
Mata bilah perlu diselit (dengan kekuatan serdahana dan goyangan jika
perlu) pada ensel di belakang kulit. Dengan menusuk mata pisau sedikit, anda
perlu memulas sehingga bunyi pop kedengaran atau dirasai. Kemudian mata pisau
dileret ke atas bagi memotong otot aduktor (yang menutup cangkerang). Pengopek
tidak berpengelaman cenderung memberi tekanan kuat, yang mungkin menyebabkan
kecederaan jika bilah tergelincir. Sarung tangan tebal perlu sentiasa
dikenakan: sekiranya anda tidak terhiris dengan pisau sendiri anda juga mudah
melukakan diri dengan cangkerang tiram itu sendiri, yang boleh setajam pisau
cukur.
Penyimpanan tiram segar yang sudah dibuka secara
umumnya bertahan dan enak dimakan sehingga 5 hari di bawah kawalan suhu yang
betul. Suhu optimum dari 1-4 darjah Celsius. Manakala tiram yang belum dibuka
akan bertahan sehingga 7 hari, sekiranya disimpan di dalam keadaan yang bersih dan
dilindungi di bawah 7 darjah Celsius. Tiram Barilla Bay sedia ada pada setiap
tahun, bergantung kepada masa tiram bertelur. Tiram Tasmania Pasifik umumnya
bertelur pada musim panas. Tiram boleh dimakan separuh cangkerang, mentah, rebus,
bakar, goreng, berkuah, ditinkan, dijeruk, dikukus, panggang (broiled / grilled)
atau dalam pelbagai minuman. Penyediaan boleh semudah membuka cangkerang dan
menambah mentega dan atau garam
boleh dimakan, atau boleh menjadi rumit.
Bukti tiram sebagai makanan wujud sejak zaman pra
sejarah lagi, terbukti oleh timbunan buangan (midden) tiram yang dijumpai di
seluruh dunia. Tiram merupakan sumber makanan utama di seluruh kawasan
persisiran pantai di mana ia dijumpai, dan penangkapan tiram merupakan industri
utama di mana ia banyak terdapat. Terlebih penuaian dan tekanan oleh penyakit
dan pencemaran telah mengurangkan bekalan dengan banyaknya, tetapi ia kekal
sebagai hidangan istimewa, dan dirai dalam pesta tiram di kebanyakan bandar dan
pekan. Tiram merupakan makanan esotik dan penyelidikan menunjukkan bahawa
kerang-kerangan ini merupakan sumber zink yang kaya, salah satu galian yang
diperlukan bagi penghasilan testosterone.
Tiram Barilla Bay dibuka pada setiap hari Isnin hingga Jumaat, jam 9.30
pagi hingga jam 5.30 petang. Pada hari Sabtu & Ahad dibuka pada jam 10:30
pagi hingga jam 05:30 petang. Manakala Restoran di Tiram Barilla Bay, dibuka
untuk makan tengah hari dan juga makan malam. Kunjungan anda di sini pasti
mengembirakan dan sangat berbaloi. Banyak pengalaman yang anda akan timba di
samping mempelajari dan melihat sendiri tiram Tasmania Pasifik diusahakan.
Comments