Posts

Showing posts from April 29, 2012

Imbasan Kembara ~ Adelaide, South Australia

Image
RODNEY FOX - Mangsa Serangan Jerung


Mangsa serangan jerung putih yang hebat, pembuat filem dan ketua ekspedisi, Rodney Fox, dilahirkan di South Australia pada 9 November 1940. Beliau bahagia berkahwin dengan iaterinya, Kay dan mereka mempunyai tiga orang anak iaitu Andrew, Lenore dan Darren, dan datuk kepada 7 orang cucu. Keluarga Fox membuka muzium jerung dan Kedai Hadiah Nautical. Muzium ini memaparkan koleksi persendirian Rodney Fox, bersama paparan melalui rakaman filem semasa penyelidikan ikan jerung putih. Muzium ini juga memperlihatkan model jerung putih yang besar, sangkar dari filem "Jaws", fosil gigi gergasi di samping menampilkan foto-foto serta filem sepanjang penglibatannya.

Rodney Fox diserang dan digigit teruk oleh jerung putih yang besar di dada dan lengan pada bulan Disember 1963. Cerita serangan dan melarikan diri daripada maut itu telah sekian kali diterbitkan. Beliau menganggap kejadian itu sebagai satu keajaiban yang luar biasa kerana Rodney Fox masih…

Imbasan Kembara ~ Hobart, Tasmania Australia

Image
SALAMANCA PLACE, HOBART CITY, TASMANIA


Kunjungan anda ke Horbat City, Tasmania tidak lengkap sekiranya tidak ke satu lokasi yang menarik iaitu di Salamanca Place. Lokasi ini terdiri daripada barisan bangunan batu pasir yang dahulunya adalah gudang pelabuhan Bandar Hobart dan kemudiannya telah ditukar kepada restoran, galeri, kedai kraf dan juga pejabat. Ia dinamakan Salamanca selepas kemenangan pada tahun 1812 Duke of Wellington dalam Pertempuran Salamanca di wilayah Sepanyol.


Pada awalnya lokasi ini dipanggil The Cottage Green. Setiap hari Sabtu, Salamanca Place adalah tapak untuk Pasar Salamanca yang begitu popular di kalangan pelancong luar dan penduduk tempatan. Salamanca Place juga popular selepas waktu malam menjengah. Ini kerana penduduk tempatan dan juga pengunjung luar menikmati bar dan restoran-restoran yang terletak di sana malah dilengkapi dengan dermaga yang letaknya sangat berdekatan. 
Pada pertengahan tahun 1990-an, Salamanca Square dibina sebagai dataran awam yang ter…